Via Delicia
Zábřeh
Bezchlebovu rodinnou konzervárnu najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, kterou tvoří 10 zaměstnanců. Založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu.
K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty.
Bohatost čerstvých surovin od pozdního jara do podzimu a zároveň omezené možnosti uchování potravin ji vedly k využívání tehdy moderní konzervace sterilování v zavařovacích sklenicích. Zásoby pak vydržely celou zimu až do jara. Zpracovávalo se vše ze zahrady, dvorku, rybníku i lesa.
Některé recepty jsme ponechali v původní podobě, jiné jsme mírně upravili a na dalších ještě pracujeme a dolaďujeme je.
Naše produkty vyrábíme z velké části ručně, ale mlýnek na maso s klikou nebo ruční struhadlo zeleniny už opravdu nějakou dobu nepoužíváme.
Naším cílem je pokračovat ve výrobě kvalitních delikates, které budou pocházet z místních surovin. Na složení výrobků si velmi zakládáme. Nenajdete v nich žádné konzervanty. No řekněte, když to šlo bez nich dříve, tak proč by to nešlo i dnes? Džemy obsahují pouze přírodní citrusový pektin.
Aby byly výrobky co nejvíce autentické, rozhodli jsme se pro tradiční patentní sklenice značky Weck. Některé tvary této značky se skutečně používaly už koncem 19. století.
Vyrábíme především z lokálních surovin
- Na složení našich produktů nám velmi záleží.
- Většina surovin pochází z České republiky.
- Hlavním zdrojem planě rostoucích plodů je oblast Jeseníků, která je proslulá nejčistším vzduchem ve střední Evropě.
- V tamních lesích rostou výborné borůvky a lesní brusinky.
- V remízcích na pastvinách sbíráme šípky, jeřabiny a špendlíky.
- Zvěřina je česká, zčásti rovněž z jesenických hvozdů.
- Pstruhy odebíráme z malých pstruháren v okolí Zábřehu a kapry ve známých rybníkářských lokalitách, na Třeboňsku a Pálavě.
Přesvědčte se sami a užijte si chuť Jeseníků.